Departament Promocji, Sportu i Turystyki

Rozporządzenie dot. funkcjonowania hoteli

Rozporządzeniem z dnia 26 listopada 2020r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. z 2020 r. poz. 2091) oficjalnie zostały wprowadzone ograniczenia działalności dot. m.in.: hoteli.

Do dnia 27 grudnia 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich jest dopuszczalne wyłącznie:

1) w zakresie działalności hoteli robotniczych lub hoteli dla pracowników sezonowych

2) dla gości:

a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej,

b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań i współzawodnictwa sportowego,

c) będących osobami wykonującymi zawód medyczny

d) będących pacjentami i ich opiekunami, w celu uzyskania świadczenia opieki zdrowotnej.

Potwierdzeniem odpowiednio podróży albo zgrupowania i współzawodnictwa sportowego, albo wykonywania zawodu medycznego jest odpowiednio dokument wystawiony przez pracodawcę albo polski związek sportowy, albo podmiot wykonujący działalność leczniczą, albo pisemne oświadczenie gościa.

Prowadzenie działalności, polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom oraz związanej z konsumpcją na terenie prowadzenia usług hotelarskich, jest dopuszczalne wyłącznie dla gości, o których mowa w pkt 1 i 2, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową, pod warunkiem dostarczania posiłków lub napojów gościom do pokoju hotelowego.

Rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.