Rozporządzeniem z dnia 26 listopada 2020r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. z 2020 r. poz. 2091) oficjalnie zostały wprowadzone ograniczenia działalności dot. m.in.: hoteli.
Do dnia 27 grudnia 2020 r. prowadzenie usług hotelarskich jest dopuszczalne wyłącznie:
1) w zakresie działalności hoteli robotniczych lub hoteli dla pracowników sezonowych
2) dla gości:
a) korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej,
b) będących zawodnikami korzystającymi z tych usług w czasie zgrupowań i współzawodnictwa sportowego,
c) będących osobami wykonującymi zawód medyczny
d) będących pacjentami i ich opiekunami, w celu uzyskania świadczenia opieki zdrowotnej.
Potwierdzeniem odpowiednio podróży albo zgrupowania i współzawodnictwa sportowego, albo wykonywania zawodu medycznego jest odpowiednio dokument wystawiony przez pracodawcę albo polski związek sportowy, albo podmiot wykonujący działalność leczniczą, albo pisemne oświadczenie gościa.
Prowadzenie działalności, polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom oraz związanej z konsumpcją na terenie prowadzenia usług hotelarskich, jest dopuszczalne wyłącznie dla gości, o których mowa w pkt 1 i 2, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową, pod warunkiem dostarczania posiłków lub napojów gościom do pokoju hotelowego.