Od 26 lat w Muzeum Wsi Lubelskiej organizowane jest Lubelskie Święto Chleba, które wszystkim uczestnikom przybliża znaczenie chleba w polskiej kulturze. Wydarzenie co roku łączy rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa z całej Lubelszczyzny.
Ubiegłej niedzieli w lubelskim Skansenie kusił zapach świeżego pieczywa a to za sprawą licznych stoisk z regionalnymi wypiekami i nie tylko. Podczas Jarmarku Produktów Regionalnych obecni byli także lokalni producenci ekologicznych serów, wędlin czy miodów z lubelskich pasiek. Odwiedzający mogli zobaczyć tradycyjne chleby zdobne czy degustować naturalne ciasta. Nie zabrakło stoisk rękodzielników i dopełniającej wydarzenia oprawy artystycznej z występami kapel ludowych. Najmłodsi mogli spróbować swoich sił w warsztatach piekarniczych m.in wyrobu podpłomyków, skorzystać ze strefy animacji lub zwiedzić cały lubelski Skansen.
Tegoroczna edycja Lubelskiego Święta Chleba upłynęła pod hasłem: „Wpływ dobrego jedzenia na jakość widzenia” stąd obecność przedstawicieli Lubelskiego Cechu Optyków, którzy prowadzili przesiewowe badania wzroku i edukowali na temat żywienia oraz jego wpływu na wzrok. Całość zakończyła się wspólną zabawą taneczną.
Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie
GALERIA