Tradycją już stało się, że co roku 15 sierpnia Gmina Fajsławice zaprasza do siebie na Wojewódzkie Święto Ziół. W wyjątkowej bo jubileuszowej, X edycji tego wydarzenia, wziął udział Członek Zarządu Województwa Lubelskiego dr hab. Marcin Szewczak, prof. KUL.
Jak sama nazwa wskazuje, głównymi bohaterami wydarzenia były zioła. Koła Gospodyń Wiejskich zadbały, aby na licznych stoiskach dostępne były lokalne produkty, dania i wypieki z dodatkiem ziół. Można było spróbować zupy pokrzywowej czy strogonowa a także poznać uprawiane w regionie zioła i ich szerokie zastosowanie. Pojawiły się atrakcyjne konkursy jak choćby na wypiek z dodatkiem ziół, który wygrała Pani Anna Wójcik z Gminy Fajsławice za swoje ciasto miętowa rozpusta. Z kolei w konkursie na najpiękniejszy bukiet zielny zwyciężyło KGW Orchowianki z gminy Gorzków. Podobnie jak w poprzednich edycjach ogromnym powodzeniem cieszyły się warsztaty wicia wianków z ziół i kwiatów pochodzących z miejscowych gospodarstw oraz wystawy rękodzieła ludowego. Całości imprezy dopełniła muzyka folkowa. Na scenie pojawiły się zespoły śpiewacze „Fajsławianki”, „Siedliszczanki”, kapela ludowa „Uroczysko” oraz Zespół Pieśni i Tańca JAWOR Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Wieczorem natomiast uczestnicy bawili się przy muzyce zespołu Cookies Band i Brathanków.
Wojewódzkie Święto Ziół, jak podkreślają sami organizatorzy – powstało w nawiązaniu do obchodów katolickiego święta Wniebowstąpienia Najświętszej Marii Panny potocznie nazywanego świętem Matki Bożej Zielnej i jest ukłonem w stronę rolników oraz podziękowaniem za ich pracę. Również w tym roku Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski przyznał wyróżnienia rolnikom z terenu województwa w dowód uznania za ich zaangażowanie w rozwój lubelskiego rolnictwa. W imieniu marszałka pamiątkowe dyplomy wręczył Członek Zarządu Województwa Lubelskiego dr hab. Marcin Szewczak, prof. KUL.
Parterem wydarzenia jest Województwo Lubelskie.