„Kulturalne Etnosmaki” odbywają się po raz pierwszy. Organizatorzy – Spółdzielnia Socjalna Niebieski Młyn zaplanowali cykl pokazów kulinarnych połączonych z projekcjami filmów o równie apetycznej tematyce. Wydarzenie to świetna promocja województwa zgodniez hasłem: „Lubelskie Smakuj Życie!”
Pierwszego dnia cyklu czyli 24 września w Sadybie Rozalin odbędzie się pokaz połączony z degustacją specjałów kuchni regionalnej przygotowany przez Mistrza i wieloletniego Szefa Kuchni tak w Polsce jak i za granicą. Po pokazie odbędzie się projekcja filmu „Smak Curry”. Jest to urocza historia, bogata w aromaty, smaki i kolory. Opowiada ona jak to kulinarna pomyłka może połączyć losy dwojga obcych sobie ludzi, a niespodziewany splot okoliczności sprawi, że miłość stanie się ich najlepszą przyprawą. Po raz kolejny będziemy mogli przekonać się o słuszności maksymy „przez żołądek do serca”.
Kolejnego dnia czyli 25 września pokaz kulinarny odbędzie się już z siedzibie Spółdzielni Socjalnej Niebieski Młyn, a połączony będzie z projekcją inspirującego filmu „Chef Flynn”. Opowiada on o pewnym 12 letnim chłopcu, który postanowił spełnić i rozwinąć swoją pasję jaką jest gotowanie. W wieku 16 lat, ten genialny kucharz znalazł się na okładce „The New York Timesa, a jako 19-latek otworzył własną odkrywczą restaurację.
Ostatniego dnia tego cyklu czyli 27 września odbędzie się ostatni pokaz kulinarny zorganizowany również w Niebieskim Młynie w Kraśniku. Po wrażeniach smakowych przyjdzie czas na wrażenia duchowe podczas projekcji filmu „Bihar Dok – kuchnia Basków”. Jest to historia dziejąca się w znanej na całym świecie szkole gastronomicznej Basque Culinary Center. W szkole tej młodzi zdolni adepci sztuki kulinarnej nawiązując do tradycji tworzą nowe wyjątkowe menu tak by ciągłość tradycji została zachowana. W ten sposób starsze pokolenie symbolicznie otwiera drzwi do nowego.