W dniach od 8 do 15 września 2025 odbyła się w Lublinie 17 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Partnerem wydarzenia od pierwszej edycji jest Województwo Lubelskie – Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego – Lubelskie. Smakuj życie!.
– Karmimy dusze i ciało – mówi Waldemar Sulisz, pomysłodawca i dyrektor festiwalu.
Tak było podczas kilkudziesięciu festiwalowych wydarzeń, które w sumie zgromadziły około 30 tysięcy uczestników z regionu, Polski i Europy.
Najcenniejszym owocem tegorocznej edycji było zainicjowanie i powołanie w Lublinie Stacji Badawczej Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Lubelskiego. Projekt będzie realizowany pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego, dyrektora Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Celem projektu jest opracowanie – czyli odczytanie i edycja – rękopiśmiennych przepisów z Lubelszczyzny. Pierwsze spotkania odbyły się w Sali Unii Lubelskiej klasztoru Dominikanów. Idea nawiązuje do 1000 letniej rocznicy powstania młodego, suwerennego państwa polskiego.
W nawiązaniu do rocznicy Łukasz Modelski, autor książek i radiowych audycji w I oraz II programie Polskiego Radia sięgnął do czasów Jana z Lublina i na Scenie Smaku przygotował karpia po augustiańsku, którego znakomity kompozytor jadał w klasztorze Augustianów w Kraśnik, gdzie mieszkał i tworzył. Pokaz miał formę kolacji komentowanej z udziałem publiczności.
Po raz 10 odbył się na festiwalu konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny. W kapitule, która oceniła kilkadziesiąt produktów regionalnych byli między innymi: Ewa Michalska, restauratorka z Poznania, Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Wojciech Komperda, najsłynniejszy polski baca od oscypków, którego sery znane są w całej Europie.
– Poziom tegorocznej edycji konkursu był bardzo wysoki. To dowód na to, że województwo lubelskie staje się europejską stolicą regionalnego smaku – mówi Jana Babczyszyn.
Kulinarnymi gwiazdami 17 edycji byli Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron, gospodarze telewizyjnego programu „Rosół polski”, którego drugi sezon właśnie ruszył w TVP 2. Na festiwalu ugotowali rosół lubelski z cebularzem, a dokładnie z knedlami z cebularzy. Znakomici kucharze już zapowiadają, że z telewizyjną ekipą pojawią się w przyszłym roku na Lubelszczyźnie. Wielkim powodzeniem cieszyły się II Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy na czas z udziałem zawodników z Torunia, Łodzi, Warszawy i naszego regionu oraz kolejna edycja konkursu Good Chef Junior, która ma na celu edukację przyszłych szefów kuchni. Swoją wierną publiczność miały pokazy kulinarne, warsztaty dla amatorów i zawodowców, a także tłumnie odwiedzany festiwalowy jarmark na deptaku i Starym Mieście z produktami z całej Europy, Polski i województwa lubelskiego.
Festiwal karmił duszę i ciało. Wśród wydarzeń artystycznych wymieńmy inaugurację wystaw fotograficznych „Rodziny lubelskie”, w klasztorze Dominikanów kolekcję rodzinnych fotografii zaprezentowała Eliza Kunz z Piask, która przez wiele lat prowadziła w miasteczku autorską restaurację, znaną w całej Polsce. Warsztaty fotograficzne po raz 10 poprowadził Piotr Marek. Frekwencją cieszył się Teatr Malowania z obrazem Unii Lubelskiej, spotkanie poświęcone muzycznemu dziedzictwu Jana z Lublina z udziałem Scholares Minores pro Musica Antiqua i widowisko Stacji Teatr „Lata dwudzieste lata trzydzieste” dedykowane Orodonce, która według Józefa Łobodowskiego była dziewczynką z Lublina.
Na deser były muzyczne uczty. Od koncertu Doroty Sowy Kuzieli – „Drzewo 2.0” na Scenie Smaku, przez wybitny recital wiolonczelisty Andy Grabowskiego w bazylice Dominikanów po finałowy koncert Aleksandra Yarmoły, lidera zespołu Haydamaky w Cerkwi Greckokatolickiej na ulicy Zielonej.
Do zobaczenia za rok!
Partnerem Festiwalu było Województwo Lubelskie – Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego – Lubelskie. Smakuj życie!.