W minioną niedzielę, 18 września na Zamku w Janowcu odbyło się Białe Czerwone Winobranie. Pierwsze od 75 lat zbiory winogron w zamkowej renesansowej winnicy. Winobranie to nie tylko sam zbiór winogron, które osiągnęły swoją dojrzałość, to także ucztowanie po zakończonych zbiorach.
Mimo początkowo nie sprzyjającej pogody w wydarzeniu wzięła zaskakująca liczba osób. Pasjonatów, miłośników wina, Janowca oraz regionalnej kuchni. Po oficjalnym otwarciu uczestnicy ruszyli do tłoczenia winogron na moszcz winny. Uczestników wydarzenia w tych zmaganiach wspomógł Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski. Wśród wielu atrakcji tego dnia znalazły się ciekawe panele tematyczne związane z winiarstwem, degustacja gotowych już trunków, a także degustacja regionalnej kuchni, gdzie doświadczeni kucharze doradzali jakie dania pasują najlepiej do ulubionych rodzajów wina.
W myśl idei wydarzenia w Janowcu goszczono winiarzy nie tylko z Lubelszczyzny ale też Podkarpacia i Mazowsza. Podczas uroczystej kolacji, gdzie wśród smaków królowała regionalna kuchnia, wystąpił utalentowany akordeonista Miłosza Bachonko.